a kékfényről

Mi az a kékfény?

Néhány kék fény rövidebb hullámhosszú, mint a többi fényszín, ami ami nagyobb terhelést jelent a szemünk számára. Mélyebben eljut a szembe, amely lassan megöli a retina sejtjeit. A kék fény nem minden tipusa káros a szemre, de az a fajta, amit bármilyen LED fény bocsát ki (beleértve az összes elektronikus képernyőt és a LED izzókat) különösen káros. Az emberi szem nem képes teljes mértékben kiszűrni az ilyen tipusú fényt, ami azt jelenti, hogy természetes úton nem tehetünk semmit az elektronikus képernyők káros hatásainak megakadályozására. 

Miért veszélyezteti a képernyő előtt töltött idő az egészségét?

Az összes képernyő, amelyet szinte egész nap nézünk, kékfényt bocsátanak ki. Míg testünknek kékfényre van szüksége az ébrenléti és az alvási ciklusok szabályozásához, az elektronikus eszközök által kibocsátott hosszabb ideig tartó kékfénynek való kitettsége megzavarhatja az alvást, kellemetlen tüneteket okozhat és végül a látás végleges károsodásához vezethet. Van azonban megoldás! A kékfény szűrő szemüveg viselése csökkenti a kékfénynek való kitettséget napi szinten és így enyhíti az egészségre gyakorolt negatív hatását. 

„Azt gondolnánk, mi is sokat bámuljuk a különböző kijelzőket, pedig egyátalán nem. Naponta csak 5,8 órát nézzük a különféle kijelzőket, ami a világban a középmezőnynek felel meg. Nálunk is a számítógép vezet napi 112 perccel, aztán jön a televízió 98 perccel, végül pedig az okostelefon 90 perccel.”

Forrás: https://bankmonitor.hu/

Kék fényszűrők és védőszemüvegek

Ha folyamatosan használja a telefonját – különösen, ha elsősorban sms-re, e-mail küldésre és internetes böngészésre -, a kékfény expozíciójának csökkentésének kényelmesebb módja egy kékfény szűrő vagy szemüveg használata. Az elektronikus eszközök kékfényt bocsátanak ki, amelyek kellemetlen tüneteket okozhatnak és idővel szemproblémákhoz vezethetnek. Mint fentebb említettük, az kékfény szűrő szemüvegek szintén hasznosak lehetnek a számítógépek és más digitális eszközök által okozott kék fény expozíció csökkentésében. 

Ezek a speciális szemüvegek csak a kékfény szűrésére alkalmasak, nem helyettesíthetőek az egyéb látás javítására előírt szemüvegekkel.

Kékfény
Forrás: https://iristech.co/