Hogyan változik az életünk az 5G hálózattal?

5g-halozat

Az ötödik generációs, azaz 5G mobilhálózatok terjedése elengedhetetlen a modern technológia lendülete mellett, ugyanis ezáltal új dimenzió nyílik a vezeték nélküli kapcsolatok minőségében. Az innováció hatása ebben az esetben is nagyban elősegíti számos szektor további fejlődését. Sok kérdés vetődik fel az ilyen léptékű előrelépéssel kapcsolatba, legfőképpen az, hogy mit jelent ez a változás a mindennapi életünkre nézve, mely szektorokat érinti és milyen mértékben.

Az új hálózat pozitív hatásainak jártunk utána, illetve körbejártuk, mikorra várható Magyarországon a teljes sávszélesség.

Az infrastruktúra fejlesztése

A hálózat fejlesztése szükségszerű, ugyanis egyre nagyobb az igény a felhasználók részéről a gyorsabb adatforgalomra, illetve egyre több eszköz csatlakozása válik indokolttá. Ha csupán a háztartások életét nézzük, kirajzolódnak az alapvető igények módosulásai – vegyük példának az okosotthonokat, ahol hűtő, világítás, fűtés és szórakoztató berendezések kapcsolódnak a hálózatra. A probléma eredetét a jelenlegi infrastruktúrával kapcsolatban pedig a több milliárd eszköz kiszolgálása okozza, ami immár kevésbé tudja kielégíteni a növekvő keresletet. Ahogy azt már sok helyen olvashattuk, Magyarországon szintén elkezdődött az 5G hálózat kiépítése, amely egyelőre korlátozottan van jelen, de a folyamatos, megfelelő alapokon nyugvó fejlesztéseknek köszönhetően dinamikusan hódít egyre nagyobb teret.

3 szektor, amelyhez az 5G biztosíthatja gyorsabb fejlődést

Önvezető járművek. Az autonóm gépjárművek rendkívül sok adatot dolgoznak fel működésük során, amelyek komoly terhelést jelentenek a lassabb rendszereknek. A nagyobb sávszélesség, valamint a rövid válaszidő, gyors és megbízható kezelést biztosít ekkora mennyiségű információ áramlásához. Az önjáró autók kommunikálnak egymással és a többi beállított eszközzel. Például a parkolóórák üzenetet küldenek a gépjárműnek az éppen szabad helyekről, az autó jelzi a mögötte haladó jármű számára, hogy valamilyen okból kifolyólag lassítani fog. Tágabb perspektívából megfigyelve pedig, kialakulhat kommunikáció különböző egységekkel, például a meteorológiai szolgálattal, vagy éppen a katasztrófavédelemmel, ezáltal információkat kaphat az eszköz az időjárási viszonyokról, vagy a balesetekről.

Az 5G optimalizálja a közlekedést.

Egészségügy. Az orvosi ellátás további szolgáltatásokat nyújthat a páciensek számára. A vidéken élők számára nem feltétlenül kell nagy távolságot utazniuk egy konzultációért. A virtuális látogatások és kontrollok időmegtakarítást jelentenek a betegek számára – ugyanis a jelenlegi hálózattal magas a késleltetési idő, ezáltal az orvos kevesebb időt tud „vizitre” szánni. Lehetővé válik például olyan betegek megfigyelése, akik nemrégiben szívrohamot szenvedtek, őket speciális érzékelőkkel ellátva nyomon követhetik az otthonukban, a jelentkező problémák pedig megelőzhetők. Az MRI gépek, illetve más képalkotó eszközök nagy fájljainak feltöltésének és továbbításának ideje is jelentősen lecsökken.

Az 5G a gyorsaságával életeket menthet.

Ipari termelés. A termelés gyorsasága és a gyárak biztonsága is megnövekszik. Az okosgyárakban a robotoké, a mesterséges intelligenciáé, a virtuális valóságé a főszerep, ami felgyorsítja a termelést és magasabb minőséget produkál, a különböző érzékelőkkel ellátott berendezések pedig az emberek számára is biztonságos környezetet biztosítanak. A nagy sebességű kapcsolat lehetővé teszi a gyártók számára a gyors műveleteket végző gépek működésének folyamatos ellenőrzését. A hálózat megbízhatósága, a magas sávszélesség elősegíti a gyártó vállalatok termelékenységét, időt és pénzt takarít meg, továbbá kevesebb selejtes termék születik, a gépek leállása, meghibásodásának gyakorisága is csökken.

Az 5G produktívabbá tesz.

Hogyan változik az életünk az 5G hálózattal?
Kép forrása: https://xiaomilife.hu/

A gazdaság felturbózásának kulcsa

Az 5G túlmutat a gyors interneten az okostelefonokon. A tesztelt technológia nem csak a magyar vállalkozások és a hazai gazdaság versenyképességének növekedését, hanem a polgárok életminőségét és jólétét is nagyban elősegíti. A fenti szektorokban még további ágazatokban is új lehetőségeket biztosít – többek közt a közlekedésben, a feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban, az energiagazdálkodásban, a kereskedelemben, valamint a szórakoztatóiparban és a médiában is. Emellett eddig nem látott, innovatív szolgáltatások, valamint üzleti modellek kialakulását is magával hozza.

5G Magyarországon

Magyarországon is az állami szerepvállalás biztosíthatja a versenyképesség és innovációs potenciál növekedését, ezzel hazánk vezető szerepbe kerülhet az európai 5G-fejlesztésekben. A fejlesztés támogatása egyrészt a mobil bázisállomásokhoz szükséges optikai összeköttetések biztosításán keresztül, másrészt pedig a saját vagyonelemek 5G célra történő hasznosítása, felhasználása révén történhet meg. Az állam részvétele nélkül várhatóan lassabban valósulna meg az 5G-fejlesztés az országban, ami a lemaradás kockázatát hordozná magában. Mindez azt is jelenti, hogy ha a hálózatok kiépítését kizárólag piaci mobilszolgáltatók saját erőforrásaira alapoznánk, az várhatóan jóval lassabb folyamatot eredményezne, koordinációval és az infrastruktúra megosztásának ösztönzésével azonban lehetséges a gyorsítás.

A hálózat kiépítésének fázisai

Korai kiépítés fázisa. 2019-ben már elindult és a várakozások szerint 2023-ig tart. Ebben az időszakban a szolgáltatók az aukciókon elnyert 5G-frekvenciákat saját, meglévő bázisállomásaikon, 5G rádiós eszközök segítségével biztosítják. Gyakorlatilag ebben a fázisban az új hálózat még csak a nagyobb sebesség előnyét hozza el, de nem lesz képes még a korábbinál több eszközt kezelni, illetve a késleltetés sem lesz érzékelhetően alacsonyabb. Az állam ebben az időszakban a tornyok optikai elérésének kiépítésében, valamint kisebb részben új mobiltornyok létesítésében tud részt venni.

– Az 5G kiépítése során kiemelten fontos a meglévő állami alapinfrastruktúra megfelelő kihasználása a bázisállomások optikai bekötéséhez, amelyben az MVM NET lehet a mobilszolgáltatók piacsemleges partnere. Az MVM NET rendelkezik az ország legnagyobb, állami tulajdonú optikai hálózatával, amelynek hossza a jelenleg futó fejlesztéseknek köszönhetően 2022-re meghaladja majd a 15 ezer kilométert.

Kiemelkedő szerepe lesz az 5G által igényelt, nagy sebességű alaphálózatbiztosításában, mivel a mobiltornyokat olyan nagy sebességű, kimagasló megbízhatóságú, vezetékes, optikai hálózatnak kell kiszolgálnia, amely alkalmas a szükséges adatátviteli sebesség és egyéb specifikációk teljesítésére is.


Hálózatsűrítés fázisa. 
A 2023-tól következő időszak a hálózatsűrítés fázisa lesz, amikor az előzetes becslések alapján elfogynak a szabad kapacitások (elsőként a fővárosban, 2025-re pedig vidéken is), így szükségessé válik az úgynevezett kiscellák építése és a hálózatsűrítés. Az 5G hálózat kiépítésénél az indokolatlan párhuzamos fejlesztések elkerülése a cél, amely jelentős többletköltséget jelentene. A nagyszámú városi bázisállomás létrehozásának igénye gyakorlatilag elkerülhetetlenné teszi a hálózatmegosztást, amelynek elősegítésében szintén fontos az állam kooperációt elősegítő szerepe.Az 5G hálózatok működéséhez a technológia sajátosságai miatt a korábbinál több, sűrűbben elhelyezett bázisállomásra lesz szükség, ezért a szolgáltatóknak figyelnie kell, hogy ne építsenek fölöslegesen párhuzamos infrastruktúrát.

Némethi Botond, NEW technology

Borítókép: https://trendfm.hu/
Forrás: https://newtechnology.hu/hogyan-valtozik-az-eletunk-az-5g-halozattal/

 

további cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük