Tájékoztató az elektromágneses terek egészségügyi hatásairól

EMF-radiation-12-scaled

Tájékoztató az elektromágneses terek egészségügyi hatásairól

Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály 2017.

A mai modern világban rengeteg elektromos berendezés vesz minket körül a televíziótól a mobiltelefonon át a különböző jeladókig, magas feszültségű vezetékekig. A technika vívmányai megkönnyítik életünket, és elégedettséggel töltenek el, de minden egyes készülék elektromágneses sugárzásokat bocsát ki magából, és ezek károsíthatják az emberi szervezetet.

Környezetünkben természetes körülmények között létrejövő és mesterségesen létrehozott elektromos és mágneses terek találhatóak. Az elektromágneses sugárzás természetes forrása a különböző meteorológiai jelenségek (pl.: villám) és a Föld mágneses tere, míg a mesterséges források az elektromos berendezések, hírközlés, távközlés, adatátvitel eszközei, elektromos vezetékek, váltóáramforrások általi kibocsátás. Az emberi szervezetet érő mesterségesen létrehozott elektromos, mágneses, és rádiófrekvenciás sugárzások okozta terheléseket a hétköznapokban elektroszmognak nevezik.

A különböző technikai eszközök által kibocsátott sugárzások tartós behatás során olyan elváltozásokat okoznak a szervezetünkben, amelyek egy része egészségügyi kockázattal is járhat. Napjainkban a technika rohamos léptékű fejlődése következtében, sajnos már akaratunktól függetlenül is ki vagyunk téve a mesterségesen generált elektromágneses hatásoknak.

Milyen károsító hatásai vannak az elektroszmognak? Szervezetünk nagyon érzékeny az elektromágneses tér változásaira, gondoljunk csak a fronthatások okozta rossz közérzetre, vagy az időjárástól függő hangulatváltozásokra. Ezek magyarázata a légköri elektromosság változásaiban keresendő. Az elektroszmog szervezetre gyakorolt káros hatása egyre inkább bizonyított.

Az elektroszmog élettani hatásai:
 • Idegrendszeri: fejfájás, migrén, szédülés, hányinger, koncentrációs és tanulási zavarok, ingerlékenység, álmatlanság, depresszió, szorongás, fáradtság, gyengeség, izomgörcsök, zsibbadás.
 • Szív-és érrendszeri: heves szívdobogás, ritmuszavarok, nyomásérzés a mellkasban, alacsony vagy magas vérnyomás, lassú vagy gyors szívverés, keringési zavar.
 • Légzőrendszeri: arcüreggyulladás, hörghurut, asztma, tüdőgyulladás.
 • Bőrgyógyászati: bőrkiütés, bőrgyulladás, viszketés, égő érzés, arc kipirulás.
 • Szemészeti: fájdalom, égő érzés a szemben, romló látás.
 • Emésztőrendszeri: emésztési zavarok, hasi fájdalom.
 • Immunrendszeri: ellenálló képesség csökkenése, különböző rendellenességek, megbetegedések kialakulása.
 • Egyéb hatások: pajzsmirigy problémák, szárazság az ajkaknál, nyelvnél, szájnál, szemnél, szomjúság, kiszáradás, orrvérzés, belső vérzés, megváltozott cukor anyagcsere, hajhullás, fájdalom a fogakban, a tömések környékén, romlott, csökkent szaglás, fülcsengés, meddőség, tartós hatás esetén, hosszabb távon daganatos megbetegedés kialakulása.
Hogyan védekezhetünk a káros hatások ellen?
 • Lehetőség szerint már építkezéskor (illetve tatarozáskor) eleve olyan anyagokkal dolgozzunk (speciális festékek, tapéták, elektromos vezetékek stb.), amelyek gátolják az elektroszmogot, vagy – ha nincs más mód – utólag alkalmazzunk olyan eszközöket, amelyek segítenek a káros sugarak ún. harmonizálásában.
 • Egészségünk megőrzése érdekében a leghatékonyabb védekezés, ha azon helyiségekben, ahol a legtöbb időt töltjük, lehetőség szerint mellőzzük az elektromos berendezések jelenlétét vagy kevesebb, műszaki cikket helyezzünk el. Elsősorban olyanokat használjunk, amelyek a legkisebb elektromágneses sugárzást bocsátják ki.
 • Alvó-és pihenő helyiségben, gyerek-, szobában lévő berendezéseket csak használat idején tartsuk bekapcsolt üzemmódban. Amikor befejeztük az internet böngészését, ne felejtsük el wifiadónkat is kikapcsolni.
 • A nyugodt éjszakai pihenés érdekében a lehetséges áramforrásokat teljes mértékben kapcsoljuk ki, és ne aludjunk működő televízió, rádió, MP3-lejátszó, vagy számítógép, laptop mellett. Ne hagyjuk őket még készenléti helyzetben sem.
 • Ágyunk, így fejünk közvetlen közelében se legyen semmilyen áramforrás (konnektor, működésben lévő elosztó, mobiltelefon, laptop). Ezeket tegyük minél messzebb az ágyunktól, legjobb, ha a hálószobából is kivisszük őket.
 • A mobiltelefon használatát csökkentsük a szükséges minimumra, azonban, ha ez nem lehetséges, mert például munkaeszközként funkcionál, headset használata javasolt.
 • A mobiltelefont, amikor csak lehetséges, hangosítsuk ki ahelyett, hogy a fülünkhöz tartanánk. Ha nyugodt, nem nyilvános helyen tartózkodunk, lerakhatjuk a közelünkben, és beszélgethetünk is ily módon.
 • Mobiltelefonunkat tartsuk inkább a táskánkban, vagy a hátizsákunkban, mint a nadrág-, vagy ingzsebünkben.
 • Internet elosztók, Wi-fi routerek, mikrohullámú antennák és átjátszók közelében ne tartózkodjunk.
 • Kerüljük a mikrohullámú sütő használatát, vagy ha ez nem megoldható, akkor kevesebbszer használjuk. Működése során ne tartózkodjunk a sütő közvetlen közelében, ha sérült a borítása, vagy nem tökéletes az ajtó záródása, ne használjuk azt tovább.
 • Lehetőleg ne lakjunk, vagy hosszabb ideig ne tartózkodjunk olyan lakásokban, épületekben, amelyek magasfeszültségű vezetékek vagy áramelosztó állomások közelében vannak.
 • Szervezetünk ellenálló és védekező képességének, immunrendszerének erősítése érdekében táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk és tartózkodjunk sokat a szabadban.

Nincsenek minden kétséget kizáró bizonyítékok arra, hogy az elektromágneses tereket gerjesztő készülékek károsítják egészségünket, a szakemberek mégis óvatosságra intenek, kevéssé ismert ugyanis a különböző készülékek elektromágneses tereinek együttes hatása. Az elővigyázatosság elve alapján a legjobb védekezés a megelőzés. A fő veszély ott leselkedik, ahol a legtöbbet tartózkodunk, így a védekezés otthonunkban (a hálószobában, a gyerekszobában), és a munkahelyünkön is nagyon fontos.

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály 2017.
www.kormanyhivatal.hu

további cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük